Wat is het verschil tussen een hard bounce en een soft bounce?

Als we het over e-mail hebben, is een bounce een bericht dat niet afgeleverd kan worden bij de ontvanger. In dat geval krijgen we een signaal van de ontvangende e-mailserver (bijv. Hotmail of Gmail) dat het bericht niet afgeleverd kan worden en waarom dat is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen "harde" bounces en "softe" bounces.

Hard bounce

Hierbij zegt de ontvangende e-mailserver tegen ons "Ik kan dit bericht niet afleveren en ik verwacht dat dat in de toekomst ook niet gaat lukken". Bijvoorbeeld als het adres niet meer bestaat omdat die persoon niet meer voor de organisatie werkt.

Soft bounce

Hierbij zegt de ontvangende e-mailserver tegen ons "Ik kan dit bericht niet afleveren, maar mogelijk lukt dat in de toekomst wel weer". Bijvoorbeeld bij een volle mailbox.

Zorg voor zo min mogelijk bounces

Natuurlijk begrijpen we dat je je zuurverdiende abonnees niet zomaar wilt opruimen. Toch is het belangrijk om dat wel bij te houden, omdat bounces bijdragen aan een slechte spamreputatie van je nieuwsbrief en domeinnaam. Ze kunnen ertoe kunnen leiden dat je op een zwarte lijst komt, vooral als je herhaaldelijk mailt aan niet-bestaande adressen.

Het verwijderen van bounces doe je als volgt:

iMailingtool (mailingtool.iwink.nl)
1. Ga naar de lijst met verzonden nieuwsbrieven en klik op de onderwerpregel van je laatst verzonden mailing.
2. Klik in het menu boven je nieuwsbrief op de optie 'niet afgeleverd'.
3. In de grijze menubalk vind je nu de opties 'harde bounces verwijderen uit alle adreslijsten' en 'harde en soft bounces verwijderen uit alle adreslijsten'. Kies hier de gewenste optie.

Mailer
1. Ga naar de lijst met nieuwsbrieven en klik achter de laatst verzonden mailing op het oogje.
2. Klik vervolgens rechts bovenin op 'berichten'.
3. Selecteer daarna in het menu links onder 'Status' de optie 'Niet afgeleverd'.
4. In het menu aan de linkerkant verschijnen nu 2 nieuwe knoppen: 'Adressen met permanente weigering verwijderen' en 'Adressen met permanente en tijdelijke weigering verwijderen'. Kies hier de gewenste optie.