Aandachtspunten in het werken met digitale toegankelijkheid

Werken met tekst 

Bij tekst is het vooral belangrijk om netjes te werken en geen opties te gebruiken die niet zo bedoeld zijn, of waar een beter alternatief voor is. Hierbij een samenvatting van veelvoorkomende fouten: 

  1. Maak zoveel mogelijk gebruik van een kop boven een alinea. Als dat niet mogelijk is, probeer dan alinea’s samen te voegen en van elkaar te scheiden door een witruimte (enter)
    • In de meeste gevallen is het mogelijk om een tussenkop mogelijk te maken via de editor. Mocht dit niet het geval zijn, informeer dan naar de mogelijkheden via Support.
  2. Gebruik de optie vetgedrukt alleen om nadruk te geven op één, of een aantal, woord(en).
    • Wil je een hele alinea nadruk geven, bijvoorbeeld ter introductie op een artikel, gebruik dan de Introductie container.
    • Wil je een zin als kop van een nieuwe alinea markeren, plaats dan nogmaals een alinea. De titel wordt dan automatisch een kop. De tekst is de inhoud van de alinea.
  3. Gebruik de optie cursief alleen om nadruk te geven op één, of een aantal, woord(en).
  4. Gebruik geen afbeeldingen in een alinea. Gebruik in plaats daarvan het component Afbeelding of een variant daarvan.

Werken met afbeeldingen

Vul bij het gebruik van afbeeldingen altijd een alternatieve tekst in. De alternatieve tekst wordt gebruikt door voorlees-software om aan te geven wat er op de afbeelding te zien is.

1. Klik in het component Afbeelding op de optie eigenschappen

2. Geef een duidelijke omschrijving van wat er op de afbeelding te zien is in het veld  alternatieve tekst.

Werken met video

Voor YouTube video’s is het vooral van belang dat er ondertiteling en closed captions aanwezig is. Ondertiteling is het uitschrijven (of vertalen) van wat er in de video gesproken wordt; Closed captions is een beschrijving van geluid uit de video, zoals [applaus]. De meest actuele informatie over het toevoegen van ondertiteling vind je in YouTube Help. Zorg er verder voor dat een video altijd een (beschrijvende) titel en omschrijving heeft. Ook dit stel je in in YouTube. 

Daarnaast is het van belang om standaard de optie Toetsenbordbediening uitschakelen te gebruiken. 

  1. Ga naar de YouTube instellingen in het CMS. (Deze vind je in het menu aan de linkerkant onder Instellingen > Youtube.
  2. Vink de optie Toetsenbordbediening uitschakelen aan.

Werken met PDF bestanden

In de basis is het aan te raden zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen via een webpagina. Wil je toch een PDF ter download aanbieden, houd dan rekening met de volgende elementen:

  • Titel 
    Een goede titel is belangrijk voor bezoekers met verschillende beperkingen. Het biedt een belangrijk hulpmiddel, want het geeft direct inzicht in de inhoud van een document. Geef daarom altijd een betekenisvolle titel aan een document. Vermijd extensies zoals .doc of .pdf in de titel. De titel kun je in Word instellen via de bestandseigenschappen.
  • Taal
    Geef aan in welke taal de teksten zijn geschreven. Meestal heeft een document maar één taal. Word en PowerPoint beschikken over een automatische taaldetectie waarmee de taal van het document ingesteld kan worden.
  • Koppen
    Koppen geven structuur aan de pagina. Zorg daarom ook dat geen niveaus (h1, h2, h3) worden overgeslagen in de kopregelhiërarchie. Gebruik daarvoor de kopstijlen van Word (bijvoorbeeld ‘Kop 1’, ‘Kop 2’, ‘Kop 3', et cetera). In Adobe InDesign kun je dit instellen via de Alinea stijlen. Een kop enkel aangeven met grafische opmaak zoals vette letters geldt niet als toegankelijk. Voorleessoftware herkent dan niet dat dit een kop is.
  • Lijsten
    Lijsten moeten correct opgemaakt zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de lijst-functie in Word. Want ook hier geldt: het alleen visueel simuleren met bijvoorbeeld sterretjes of streepjes geldt niet als toegankelijk.
  • Tabellen
    Gebruik een tabel bij voorkeur alleen voor data en niet voor de lay-out (zoals bijvoorbeeld kolomweergave of kadertekst). En maak tabellen niet te complex, dit kan lastig zijn voor gebruikers met voorleessoftware.
    Een tabel bestaat altijd uit tabelkoppen en tabelcellen.
  • Afbeeldingen
    Geef functionele afbeeldingen een duidelijk beschrijvende alternatieve tekst. Op deze manier worden de afbeeldingen 'zichtbaar': screenreaders kunnen de beschrijving dan voorlezen.

Bron: Website Stichting Accessibility.

Werken met formulieren

Gebruik bij alle formulieren en bij alle velden de optie automatisch invullen. Hiermee wordt het voor hulpapparatuur nog duidelijker waar het veld voor bedoeld is en kan informatie alvast vooraf ingevuld worden. 

1. Klik bij een formulierveld op eigenschappen.

2. Selecteer bij het veld Automatisch aanvullen (in de container Eigenschappen van het formulier) de gewenste informatie.

Is dit een antwoord op je vraag? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het opslaan, probeer het later opnieuw

Hulp nodig? Contact Contact