Nieuwsbrief maken in het CMS en versturen met de iMailingtool

In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je een nieuwsbrief opmaakt via het CMS en verstuurt via de iMailingtool. Omdat iedere organisatie gebruik maakt van eigen templates, kunnen de screenshots in dit artikel afwijken van wat jij in het CMS of in de iMailingtool ziet.

Inloggen

Om de nieuwsbrief op te maken, gebruik je het CMS. Hiervoor heb je een eigen domein.
Voor het versturen van de nieuwsbrief gebruik je de iMailingtool. Die vind je op mailingtool.iwink.nl. In beide omgevingen kun je inloggen met je profiel.

Nieuwsbrief aanmaken

In het vind je onder 'Pagina's' de map 'nieuwsbrieven'. Afhankelijk van de instellingen van jouw CMS installatie vind je onder 'nieuwsbrieven' direct de nieuwsbrieven of submappen met daaronder de nieuwsbrieven.
1. Klik op de map waarin je een nieuwsbrief wilt toevoegen (dus naar je submap als je die hebt, of anders naar 'nieuwsbrieven').
2. Ga vervolgens naar het tabblad 'onderliggende pagina's'

3. Selecteer hier paginatype 'nieuwsbrief' (meestal is hier maar 1 paginatype beschikbaar) en klik op 'toevoegen'.

Nu heb je een nieuwe mailing aangemaakt en kun je deze gaan vullen. De verschillende onderdelen (teksten en voeg je toe met componenten. Welke componenten er beschikbaar zijn voor je nieuwsbrief verschilt per installatie. Selecteer het gewenste component en klik op toevoegen.

Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende componenten en waar je deze voor kunt gebruiken:

Alinea: Deze gebruik je voor het toevoegen van een blok met tekst.
Afbeelding: Dit component gebruik je om een afbeelding toe te voegen.
Quote: Met dit component voeg je een quote toe.
Call-to-action-knop: Met dit component voeg je een knop toe die verwijst naar een webpagina binnen of buiten jouw website.
Artikel: Dit component wordt gebruikt om een artikel te plaatsen met een korte tekst, een afbeelding 'lees meer' link naar de pagina waar het volledige artikel/bericht staat. In dit component.

Voorbeeld bekijken

Wil je weten hoe de nieuwsbrief eruit komt te zien? Klik dan rechts bovenin je scherm op het blauwe icoon met het oogje. Hiermee kun je de voorbeeldweergave van deze pagina bekijken.

Nieuwsbrief publiceren

Eerst publiceren, anders kun je deze niet ophalen in de iMailingtool.

Mailing versturen via de iMailingtool

Is je mailing klaar, zorg er dan voor dat deze is gepubliceerd. dan kun je deze versturen via de iMailingtool. Hiervoor ga je naar mailingtool.iwink.nl

Nieuwe mailing aanmaken
Om een nieuwe mailing aan te maken klik je op de knop 'Nieuwe mailing' in het topmenu of op de groene knop 'nieuwe mailing maken' in het dashboard:

Stap 1. Werktitel
Je komt nu in stap 1 terecht waar je de werktitel van de nieuwsbrief in kunt vullen. Deze werktitel is alleen voor jou als iMailingtool gebruiker zichtbaar. Deze optie is handig als je een nieuwsbrief met hetzelfde onderwerp maar net iets andere inhoud naar verschillende doelgroepen wilt sturen. Hier noem je dan je nieuwsbrief bijvoorbeeld 'mailing januari 2020 - doelgroep 1'
Vervolgens klik je op 'verder naar stap 2'.

Stap 2. Adreslijst kiezen
Je komt nu bij stap 2 'Contactpersonen'. Hier selecteer je de adreslijst waar de mailing naartoe gestuurd moet worden. Moet de mailing naar meerdere adreslijsten gestuurd worden, dan kun je meerdere lijsten selecteren. Je hoeft je geen zorgen te maken dat contactpersonen die in meerdere lijsten staan de mailing dubbel ontvangen. In de iMailingtool zit een functie die ervoor zorgt dat wanneer 1 adres in meerdere lijsten staat, deze persoon gewoon 1x een mail krijgt.
Als je de adreslijst(en) geselecteerd hebt, klik je op 'verder naar stap 3'.

Stap 3. Segmenteren
Standaard wordt de mailing naar de volledige adreslijst gestuurd. Maar als je nieuwsbrief naar een deel van je adreslijst gestuurd moet worden, kun je hier een segment kiezen. In een ander artikel leggen we uitgebreider uit hoe je segmenten kunt gebruiken. Voor nu kiezen we de knop 'Ja, ik wil deze adreslijst gebruiken'.

Stap 4. Indeling
Bij stap 4 'indeling' krijg je een overzicht van alle templates die beschikbaar zijn voor jouw mailbox. Kies hier het template waar bij staat: 'via cms' en 'Deze nieuwsbrief wordt extern opgehaald vanaf de website'.

Stap 5. Inhoud
Hier vul je het onderwerp van de mail in. Het adres en de naam van de afzender zijn standaard al in gevuld.
Vervolgens kies je onder 'Link' de titel van de nieuwsbrief die je in het CMS hebt aangemaakt en klik je op 'voorbeeld bekijken. Je gaat dan door naar stap 6.

6. Samenvatting
Stap 6 laat een samenvatting zien van de instellingen van je nieuwsbrief. Via de blauwe knop 'Voorbeeld bekijken' kun je een voorbeeld bekijken van de nieuwsbrief die je hebt gemaakt. Verder heb je hier de mogelijkheid om een testversie van de mailing te versturen. Zo kun je ook controleren hoe de mail er daadwerkelijk in de mailbox uit komt te zien.
Wil je de nieuwsbrief aanpassen? Bewerk deze dan in het CMS en sla de nieuwsbrief opnieuw op.
In de iMailingtool ga je terug naar de stap 'Inhoud', klik je opnieuw de titel aan en ga je naar 'voorbeeld bekijken'. De nieuwe versie van de nieuwsbrief wordt dan ingeladen.

Let op: wil je de nieuwsbrief daadwerkelijk versturen, dan moet je hier eerst een testmail versturen. Anders kun je niet doorgaan naar de laatste stap.

7. Verzenden
Is je testmail akkoord? Dan kun je de mailing versturen. Dat doe je in deze laatste stap. De velden die je hier ziet gaan we een voor een bij langs.

Verificatiecode: Om te voorkomen dat je per ongeluk de mailing verstuurt, moet je hier een verificatiecode overtypen.

Credits: Elke mail die je stuurt kost 1 credit. In dit overzicht zie je hoeveel credits je hebt, hoeveel je nodig hebt en hoeveel je nodig over hebt nadat je deze mailing hebt verzonden.

Versturen na: In het veld 'versturen na' wordt standaard de huidige datum en tijd ingevuld. Dit betekent dat de mailing na dit moment -oftewel: direct- mag worden verstuurd. Wil de mailing later versturen, dan kun je hier de nieuwe datum en tijd instellen.
Let op: vul je per ongeluk een datum/tijd in die al in het verleden ligt, dan wordt de mailing dus ook direct verstuurd!
Zet je eind december een mailing klaar die begin januari verstuurd moet worden, let dan extra goed op dat je het juiste jaartal selecteert!

Heb je de code overgenomen en klopt de datum bij 'versturen na'? Haal nog even diep adem en... klik op de groene knop 'Verzend bericht naar X contactpersonen>>'
Gefeliciteerd, je eerste nieuwsbrief is nu verzonden!