Nieuwsbrief versturen met de Mailer

In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je een nieuwsbrief maakt en verstuurd via de iMailingtool module in het iWink CMS: de Mailer. Omdat iedere organisatie gebruik maakt van eigen templates en componenten, kunnen de screenshots in dit artikel afwijken van wat jij in het CMS ziet.

Inloggen

Voor je website of je iWink-installatie voor de nieuwsbrief heb je een eigen domein. Weet je niet meer welke url je nodig hebt om in te loggen? Neem dan contact op met support@iwink.nl.

Nieuwe mailing aanmaken

Als je ingelogd bent, klik je in het menu aan de linkerkant op iMailingtool en vervolgens op Mailings. Je komt nu standaard in de map met 'concepten' terecht. Klik in het menu aan de linkerkant op 'Mailing toevoegen' om een nieuwe mailing aan te maken.

Bovenaan de pagina vind je een aantal velden die je moet invullen:

- Interne naam: Deze naam is alleen voor jou als CMS gebruiker zichtbaarDeze optie is handig als je een nieuwsbrief met hetzelfde onderwerp maar net iets andere inhoud naar verschillende doelgroepen wilt sturen. Hier noem je dan je nieuwsbrief bijvoorbeeld 'mailing januari 2020 - doelgroep 1'
- Onderwerp: Dit is de onderwerpregel die de ontvanger van de nieuwsbrief in het e-mailprogramma ziet.
- Afzender: De naam van de afzender. Deze is standaard al ingevuld, maar kan eventueel worden gewijzigd.
- Adres afzender: Het e-mailadres van de afzender. Deze is standaard al ingevuld, maar kan eventueel worden gewijzigd.

In het veld 'Titel' zet je de titel neer die bovenaan de nieuwsbrief komt te staan. Daaronder vul je de samenvatting in die gebruikers in hun mailprogramma te zien krijgen. Dit ziet er dan zo uit (de lichtgrijze tekst in onderstaand voorbeeld).

Vervolgens kun je bij 'Pagina afbeelding' een headerafbeelding toevoegen. De headerafbeelding krijgt een breedte van ongeveer 650-700 pixels. De hoogte wordt automatisch bepaald aan de hand van de afmetingen van de foto die je gebruikt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een headerafbeelding.

Tot slot kun je ervoor kiezen om een datum te selecteren. Deze wordt dan rechts bovenaan de mailing getoond.

Inhoud

Onder inhoud kun je de nieuwsbrief daadwerkelijk gaan vullen. De verschillende onderdelen voeg je toe met componenten. Welke componenten er beschikbaar zijn voor je nieuwsbrief verschilt per installatie. Selecteer het gewenste component en klik op toevoegen.

Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende componenten en waar je deze voor kunt gebruiken:

Alinea: Deze gebruik je voor het toevoegen van een blok met tekst.
Afbeelding: Dit component gebruik je om een afbeelding toe te voegen.
Quote: Met dit component voeg je een quote toe.
Call-to-action-knop: Met dit component voeg je een knop toe die verwijst naar een webpagina binnen of buiten jouw website.
Artikel: Dit component wordt gebruikt om een artikel te plaatsen met een 'lees meer' link naar de pagina waar het volledige artikel/bericht staat.
Gebruik je deze module binnen het CMS van je website? Dan kun je met dit component direct nieuwsberichten en andere pagina's in je nieuwsbrief opnemen. Je hoeft alleen de doelpagina te selecteren en het CMS haalt automatisch de titel, introtekst en afbeelding op. Wil je een andere titel/afbeelding/introtekst, dan kun je dat in dit component invullen.Gebruik je deze iWink-installatie alleen voor de nieuwsbrief, dan moet je alle velden in dit component wel invullen, inclusief de url naar de pagina waar het volledige bericht staat.
Afbeelding met tekst: In dit component kun je een tekst toevoegen met een afbeelding die je links of rechts van de tekst zet.
Nieuwsfolder: In dit component kun je nieuwsberichten van je website selecteren die je in de nieuwsbrief wilt opnemen. De teksten en afbeeldingen worden automatisch van de website opgehaald (alleen beschikbaar wanneer je de iMailingtool module gebruikt binnen het CMS van je website).
Artikelenfolder: Hierin kun je meerdere artikelcomponenten toevoegen (zie ook 'artikel' hierboven). De artikelen in deze folder worden in 2 kolommen geplaatst.

Voorbeeld bekijken

Wil je weten hoe de nieuwsbrief eruit komt te zien? Via het blauwe icoon met het oogje rechts bovenin je scherm, kun je de voorbeeldweergave openen. Ook kun je jezelf een testmail sturen. Hiervoor klik je op het icoon met 3 puntjes (rechts bovenin) en vervolgens selecteer je 'testmail verzenden'.

Mailing versturen

Om de mail daadwerkelijk te versturen, selecteer je in het veld 'adreslijsten' de gewenste adreslijst(en). Je kunt 1 of meer lijst(en) selecteren. Je hoeft je geen zorgen te maken dat contactpersonen die in meerdere lijsten staan de mailing dubbel ontvangen. In de iMailingtool zit een functie die ervoor zorgt dat wanneer 1 adres in meerdere lijsten staat, deze persoon gewoon 1x een mail krijgt.

Als je een adreslijst hebt toegevoegd, zie je dat er naast de groene knop 'opslaan' een pijltje is gekomen. Klik op dat pijltje en vervolgens op de optie 'verzenden'.

Je krijgt nu een scherm te zien met het aantal beschikbare en benodigde credits. Elke mail die verstuurd wordt, kost 1 credit. Dus als je een mailing naar een lijst met 100 adressen stuurt, kost dit 100 credits.
In het veld 'versturen na' wordt standaard de huidige datum en tijd ingevuld. Dit betekent dat de mailing na dit moment, oftewel: direct mag worden verstuurd. Wil je de mailing later versturen, dan kun je hier de nieuwe datum en tijd instellen.
Let op: vul je per ongeluk een datum/tijd in die al in het verleden ligt, dan wordt de mailing dus ook direct verstuurd! Zet je eind december een mailing klaar die begin januari verstuurd moet worden, let dan extra goed op dat je het juiste jaartal selecteert!

Haal nog even diep adem en... klik op de verzendknop.
Gefeliciteerd, je eerste nieuwsbrief is nu verzonden!