Nieuwsbrief versturen met de iMailingtool
In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je een nieuwsbrief verstuurt via de iMailingtool.
Omdat iedere organisatie gebruik maakt van eigen templates, kunnen de screenshots in dit artikel afwijken van wat jij in de iMailingtool ziet.
Inloggen
Om in te loggen in de iMailingtool ga je naar mailingtool.iwink.nl Je kunt hier inloggen met je profiel. Heb je nog geen account voor de iMailingtool? Neem dan contact op met support@iwink.nl.
Nieuwe mailing aanmaken
Om een nieuwe mailing aan te maken klik je op de knop 'Nieuwe mailing' in het topmenu of op de groene knop 'nieuwe mailing maken' in het dashboard.
Stap 1. Werktitel
Je komt nu in stap 1 terecht waar je de werktitel van de nieuwsbrief in kunt vullen. Deze werktitel is alleen voor jou als iMailingtool gebruiker zichtbaar. Deze optie is handig als je een nieuwsbrief met hetzelfde onderwerp maar net iets andere inhoud naar verschillende doelgroepen wilt sturen. Hier noem je dan je nieuwsbrief bijvoorbeeld 'mailing januari 2020 - doelgroep 1'.
Vervolgens klik je op 'verder naar stap 2'.
Stap 2. Adreslijst kiezen
Je komt nu bij stap 2 'Contactpersonen'. Hier selecteer je de adreslijst waar de mailing naartoe gestuurd moet worden. Moet de mailing naar meerdere adreslijsten gestuurd worden, dan kun je meerdere lijsten selecteren. Je hoeft je geen zorgen te maken dat contactpersonen die in meerdere lijsten staan de mailing dubbel ontvangen. In de iMailingtool zit een functie die ervoor zorgt dat wanneer 1 adres in meerdere lijsten staat, deze persoon gewoon 1x een mail krijgt.
Als je de adreslijst(en) geselecteerd hebt, klik je op 'verder naar stap 3'.
Stap 3. Segmenteren
Standaard wordt de mailing naar de volledige adreslijst gestuurd. Maar als je nieuwsbrief naar een deel van je adreslijst gestuurd moet worden, kun je hier een segment kiezen. In een ander artikel leggen we uitgebreider uit hoe je segmenten kunt gebruiken. Voor nu kiezen we de knop 'Ja, ik wil deze adreslijst gebruiken'.
Stap 4. Indeling
Bij stap 4 'indeling' krijg je een overzicht van alle templates die beschikbaar zijn voor jouw mailbox. Kies hier het template dat je wilt gebruiken voor je mailing. Weet je niet meer welk template je nodig hebt? Door op het vergrootglas achter de naam van het template te klikken, krijg je een voorbeeld van het template te zien.
Stap 5. Inhoud
In stap 5 ga je daadwerkelijk met de inhoud van de mailing aan de slag. Je begint met het veld 'onderwerp'. Wat je hier invult, ziet de ontvanger als onderwerp van het bericht in zijn/haar mailbox staan. Het adres en de naam van de afzender zijn standaard al in gevuld.
Onder deze velden vind je verschillende tabbladen die horen bij de onderdelen van je nieuwsbrieftemplate. Het aantal en type tabbladen en de volgorde hiervan verschilt per template. Hier kun je de teksten en afbeeldingen toevoegen die in de nieuwsbrief moeten komen.
Voor het toevoegen van teksten en afbeeldingen gebruik je 'elementen'. Welke elementen je kunt gebruiken is ook weer afhankelijk van het template dat je hebt. Om een element toe te voegen, ga je onderin de pagina naar het groene balkje 'element toevoegen'. Hier selecteer je het gewensten element en vervolgens klik je op 'toevoegen':
Met de iconen naast de titel van het element, kun je het element naar boven of naar beneden verplaatsen of deze verwijderen:
Als je alle content hebt toegevoegd of tussentijds wilt kijken hoe de nieuwsbrief eruit ziet, klik je onderaan de pagina op 'Voorbeeld bekijken'. Je gaat dan door naar stap 6.
6. Samenvatting
Stap 6 laat een samenvatting zien van de instellingen van je nieuwsbrief. Via de blauwe knop 'Voorbeeld bekijken' kun je een voorbeeld bekijken van de nieuwsbrief die je hebt gemaakt. Verder heb je hier de mogelijkheid om een testversie van de mailing te versturen. Zo kun je ook controleren hoe de mail er daadwerkelijk in de mailbox uit komt te zien.
Wil je de nieuwsbrief verder bewerken? Klik dan in het menu aan de rechterkant op het linkje 'inhoud' om weer terug te gaan naar stap 5.
Let op: wil je de nieuwsbrief daadwerkelijk versturen, dan moet je hier eerst een testmail versturen. Anders kun je niet doorgaan naar de laatste stap.
7. Verzenden
Is je testmail akkoord? Dan kun je de mailing versturen. Dat doe je in deze laatste stap. De velden die je hier ziet gaan we een voor een bij langs.
Verificatiecode: Om te voorkomen dat je per ongeluk de mailing verstuurt, moet je hier een verificatiecode overtypen.
Credits: Elke mail die je stuurt kost 1 credit. In dit overzicht zie je hoeveel credits je hebt, hoeveel je nodig hebt en hoeveel je nodig over hebt nadat je deze mailing hebt verzonden.
Versturen na: In het veld 'versturen na' wordt standaard de huidige datum en tijd ingevuld. Dit betekent dat de mailing na dit moment -oftewel: direct- mag worden verstuurd. Wil de mailing later versturen, dan kun je hier de nieuwe datum en tijd instellen.
Let op: vul je per ongeluk een datum/tijd in die al in het verleden ligt, dan wordt de mailing dus ook direct verstuurd!
Zet je eind december een mailing klaar die begin januari verstuurd moet worden, let dan extra goed op dat je het juiste jaartal selecteert!
Heb je de code overgenomen en klopt de datum bij 'versturen na'? Haal nog even diep adem en... klik op de groene knop 'Verzend bericht naar X contactpersonen>>'
Gefeliciteerd, je eerste nieuwsbrief is nu verzonden!