Ik krijg een 400 error bij het opslaan van een pagina

Het kan soms gebeuren dat je een foutcode 400 krijgt bij het opslaan van een pagina.

Foutcode 400 kan 2 dingen betekenen. Het kan een CSRF-fout zijn of een IDS-fout. Wat betekenen deze fouten en hoe los je ze op? Dat lees je hier

CSRF-fout - sessie verlopen

Een CSRF fout is een fout die meestal gegeven wordt wanneer je een pagina lang open hebt staan zonder dat je er iets gedaan hebt. Als je dan na een tijdje wel weer iets wijzigt en de pagina opslaat, krijg je de 400 error.

Oplossing 1: als je veel content moet toevoegen aan een pagina, sla de pagina dan tussendoor regelmatig op.

Oplossing 2: heb je de pagina al een tijdje open staan (bijvoorbeeld omdat je even werd weggeroepen terwijl je net met de pagina aan de slag wou gaan), ververs de pagina dan eerst voordat je weer mee verder gaat. En word je weggeroepen bij je werkplek, of moet je even koffie halen terwijl je nog midden in je klus zit? Sla dan eerst de pagina op!

IDS-fout - iWink CMS ziet een mogelijk veiligheidsrisico

Een IDS-fout wordt gegeven wanneer het CMS een stukje tekst ziet als een stukje code dat gebruikt zou kunnen worden om de website te hacken. Nu denk je misschien: ik kan niet programmeren, laat staan hacken, hoezo denkt het iWink CMS dat ik code aan het schrijven ben? Het hoeft niet per se te gaan om tekst die je zelf invult. Een veel voorkomende oorzaak is dat er teksten gekopieerd worden vanuit Word of een andere tekstverwerker. Bij het kopiëren van de teksten komt er ongezien ook html-code vanuit Word mee. Deze code bepaalt o.a. de tekstkleur en het lettertype dat in Word gebruikt wordt. Als deze kleur en het lettertype niet op de website zelf gebruikt worden, herkent het CMS deze code niet als veilige code. Om het zekere voor het onzekere te nemen, weigert het CMS deze code op te slaan en krijg je een 400 error.

Oplossing 1: je kunt de teksten kopiëren vanuit Word en plakken in het iWink CMS met de toetscombinatie 'ctrl' + 'shift' + 'v'. Dit is de toetscombinatie voor 'plakken zonder opmaak'. Let op: je bent hiermee dus alle opmaak kwijt. Als je in Word delen van de tekst vetgedrukt had, moet je dit in het CMS opnieuw instellen.

Oplossing 2: je kunt de tekst vanuit Word eerst kopiëren naar een teksteditor zoals 'kladblok' en vanuit daar opnieuw kopiëren en plakken in het CMS. Bij het plakken van de tekst in de teksteditor, wordt ook alle opmaak + bijbehorende html-code eruit gehaald. Dit heeft dus hetzelfde effect als oplossing 1.

Een IDS fout kan ook gegeven worden wanneer je een afbeelding probeert toe te voegen met leestekens erin. Bijvoorbeeld definitieve afbeelding!.png, ©iwink.jpg of werken@iwink.pdf.

Oplossing: sla het bestand op met een andere bestandsnaam waarin zo weinig mogelijk leestekens staan. Een minteken (-) of underscore (_) is wel toegestaan.

Werken bovenstaande oplossing niet en blijf je een 400 error krijgen? Neem dan contact op met Support.