De Google Maps kaart op mijn website geeft een foutmelding

Tot juli 2018 kon iedereen onbeperkt gebruik maken van Google Maps. Google heeft het beleid echter aangepast om grootverbruikers van deze dienst te laten betalen voor het gebruik van Google Maps. Dit heeft wel als gevolg dat iedereen die gebruik maakt van Maps een eigen API key moet aanmaken hiervoor waaraan een factuuraccount is gekoppeld. Zolang dat nog niet is gedaan, zie op je website een grijze overlay over de kaart met de tekst 'for developers purposes only':

Foutmelding Google Maps

En nu?

Met onderstaand stappenplan kun je een API-key aanmaken en een factuuraccount koppelen. Nadat deze API-key gekoppeld is, zal de melding op je website verdwijnen en kun je weer normaal gebruik maken van Google Maps.

Tip: Gebruik Google Chrome voor het beheerpaneel van Google. Andere browsers werken vaak niet optimaal.

1. Voor deze actie zijn twee typen accounts nodig. Een beheeraccount en een factuuraccount. Dat kan hetzelfde account zijn, maar dat hoeft niet.
  2. We beginnen met het account voor het beheren van instellingen. Heb je nog geen Google Account? Dan kun je deze aanmaken, bijvoorbeeld op je zakelijke e-mailadres.
  3. Log in bij https://console.cloud.google.com
  4. Maak een nieuw project:

5. Geef het project een naam. Het is raadzaam om hier de domeinnaam van je website te kiezen.

6. Open vervolgens het menu (links naast het logo). Ga naar "Billing" en vervolgens naar "Manage Billing Accounts" om een factuuraccount toe te voegen. Doorloop de stappen die hier worden gevraagd en koppel een bankrekening met automatisch incasso of een creditcard. Helaas biedt Google geen andere opties en kan iWink daar ook niet verder bij helpen; het moet een van deze twee opties zijn als je Google Maps wilt gebruiken.

7. Optionele tip: je kunt iWink toegang geven tot je beheerpaneel, zodat we je kunnen helpen met het controleren en doen van instellingen. Onderstaande instellingen kunnen wij ook voor je doen als je deze stap uitvoert.
    Open het menu en ga naar "IAM & Admin" en dan "IAM". Kies vervolgens bovenaan de knop "ADD" om een gebruiker toe te voegen. Voeg de gebruiker support@iwink.nl toe met de rol "Editor" (onder "Basic"). Meld aan ons dat je dit hebt gedaan, en dan kunnen wij onderstaande stappen verder voor je uitvoeren.
  8. Open het menu. Ga nu naar "API's & services" en vervolgens naar "Enabled API's & Services". Kies nu bovenaan de knop "Enable APIS and Services" en voeg "Maps Javascript API" toe.

9. Open het menu. Ga nu naar "API's & services" en vervolgens naar "Credentials". Kies nu bovenaan de knop "Create credentials" en dan "API key". Er verschijnt een pop-up met de key. Kopieer deze key en stuur deze naar ons zodat we hem kunnen instellen op je website.
    Aanbevolen: De API-key is te beperken tot alleen jouw website(s). Zo weet je zeker dat iemand anders niet op jouw kosten de API key gebruikt. De API-key wordt toegevoegd in het overzicht waar je was. Klik op de titel (meestal "API key 1") om de instellingen te bewerken. Verander de titel naar de domeinnaam van je website. Zet onder "Application restrictions" de optie "HTTP referers" aan, en voeg je website toe. Om te zorgen dat een kaart werkt op elk subdomein en pagina, voeg je dat als volgt toe: *.domeinnaam.nl/*. Bijvoorbeeld *.iwink.nl/*

Ik krijg de melding nog steeds

Heb je deze stappen al eens doorlopen, maar werkt de kaart opnieuw niet? Waarschijnlijk moet je dan je factuurgegevens updaten in Google Cloud Console. Als dit nodig is, heb je hierover een mail ontvangen van Google met daarin een link waarmee je je gegevens kunt updaten. Ook vind je in Google Cloud Console bovenin het menu een knop 'updaten'. Kom je er niet uit, dan helpen wij je graag verder.

Mijn organisatie staat het koppelen van Creditcard of Automatisch incasso niet toe. Wat nu?

Helaas zijn dit de enige twee ondersteunde betalingsmogelijkheden die Google aanbiedt. Het is voor iWink helaas ook niet mogelijk om hiervoor een oplossing te bieden. Alternatieven kunnen zijn:

1. Het gebruik van een andere kaartdienst zoals Openstreetmap, Apple Maps, Bing Maps, Mapbox, etc. Hiervoor is het wel nodig dat iWink dit implementeert en daar zijn kosten aan verbonden.
  2. Bij simpele kaarten zou je een screenshot van de kaart kunnen maken om als afbeelding te tonen. Voor routebeschrijvingen kun je een link opnemen naar https://maps.google.com.
  3. Het laten vervallen van een kaart.

Tot noch toe is het onze ervaring dat de financiƫle afdeling van een organisatie inziet dat deze alternatieven niet praktisch zijn en in sommige gevallen maken ze daarom een uitzondering. Hierbij helpt het dat het limiet van 28.000 kaartweergaven vrijwel nooit gehaald wordt, en er dus niet daadwerkelijk geld wordt afgeschreven.