Wat is een beveiligingscertificaat (TLS/SSL)?

SSL is de afkorting van 'Secure Sockets Layer'. Dit is een technologie die gebruikt wordt om de gegevens die uitgewisseld worden tussen computers te versleutelen. Inmiddels maken we gebruik van de opvolger van deze techniek: TLS, oftewel 'Transport Layer Security'.

Met een TLS-certificaat zorg je ervoor dat gegevens die bezoekers op jouw website invullen veilig worden verstuurd. Dit kan een formulier zijn waarin gebruikers hun persoonsgegevens invullen (naam, e-mailadres etc) of een betaling die via je webshop wordt gedaan. Door het TLS-certificaat kunnen kwaadwillenden gegevens van je bezoeker niet bekijken en/of aanpassen en kan je bezoeker er gerust op zijn dat zijn persoonsgegevens, wachtwoorden en betaalgegevens veilig zijn.

Als een website een TLS certificaat heeft, kun je dat zien doordat er 'https' voor de url staat ipv 'http' of doordat er een gesloten slotje voor de naam van de website staat. Google geeft bij onbeveiligde websites zelfs een melding naast de naam van de website.