Hoe zet ik 2FA aan?

Authenticatie in twee factoren (ook wel multi-factor-, tweetraps- of tweestapsauthenticatie genoemd, of in het kort 2FA) beveiligt je account veel beter. Je kent het ook vast, want bijvoorbeeld internetbankieren werkt vergelijkbaar. Naast iets wat je moet weten (je wachtwoord) moet je ook nog iets hebben (een apparaat). Voor iemand op afstand is het moeilijk om dat laatste te verkrijgen, en dat maakt deze tweede factor zo krachtig.

2FA aanzetten in het CMS

Om 2FA te gebruiken heb je je telefoon nodig waarop je een app zoals Authenticator kunt installeren voor Android, Apple of Windows.

Volg hiervoor deze stappen (zie ook de video hierboven):

1. Open de tab 'twee stappen-authenticatie' op uw profielpagina in het CMS (login vereist).
  2. Klik op de knop 'tweefactorauthenticatie instellen'.
  3. Open de app Authenticator op je telefoon en zoek naar de optie om een account toe te voegen (meestal rechtsboven in de app).
  4. De app vraagt in veel gevallen hoe je het account wilt toevoegen. Je kunt kiezen uit het scannen van een streepjescode of het handmatig invoeren van een code. De optie voor een streepjescode is het snelst.
  5. Na stap 3 toont het iWink CMS automatisch de (streepjes)code die je moet invoeren in de app. Voer deze code in in de app of scan de streepjescode.
  6. Klik nu opnieuw op de knop 'twee-stappen authenticatie instellen'.
  7. Er worden herstelcodes gegenereerd. Met deze codes krijg je weer toegang tot je account je je telefoon bent vergeten of verloren. Deze codes kun je het best printen en ergens opbergen.
  8. 2FA is nu ingesteld voor je profiel.

Om het werkend te zien, kun je uitloggen en opnieuw inloggen of wachten tot je de volgende keer moet inloggen. Je zult zien dat je bij het inloggen vanaf nu ook de code moet invullen die op je smartphone verschijnt.